Breaking News

Orientalismul bisericii din Densus

Monument numid si biserica din Densus (stanga sus)
   Spuneam candva ca biserica din Densus are o arhitectura numida, cu influente egiptene, ca in Africa de Nord a secolului II d.Cr. Foarte multi au crezut ca e o exagerare, desi fotografiile stau marturie. Iata ca in 1941, C. Daicoviciu a gasit pe raza comunei Veţel, jud. Hunedoara, un templu maur cu o inscriptie latina foarte bine conservata. Sa spun si ca Mauritania Romana era alta decat statul actual omonim si cuprindea, in functie si de epoca, o parte din Algeria de azi si Marocul. Uneori, Mauritania se intindea pana aproape de Tunisia de azi, iar inainte de cucerirea romana, Numidia includea si Tunisia.

   Templul data din anul 204, din timpul imparatilor Caracalla si Geta, ambii fii ai lui Septimius Severus, libianul si imita bine arhitectura templului lui Baal din Dougga, Tunisia, unde se afla si monumentul numid dedicat lui Massinissa, cel pe care l-am si prezentat in poza comparativa. Maurii formau legiunea auxiliară „Numerus Maurorum Miciensium”, atestată în castrul de la Micia (Veţel) (v. Daicoviciu, o. c., p. 22 şi urm.; W. Wagner, o. c., p. 209 sq) comandantul lor (praefectus) fiind Iulius Evangelianus, neatestat până acum, cel mai probabil de origine africană.

   „Formele arhitecturale, elementele sculpturale cu conţinut ornamental şi simbolic de influenţă sudică de pe aceste monumente (acrotere, frontoane triunghiulare de acoperiş de aedicula şi de sarcofage în formă de acoperiş de casă, păuni, lei funerari etc.), aduc în faţa noastră la Micia, mai mult ca în oricare altă parte a Daciei, concepţia unor forme şi elemente izvorâte din fizionomia şi gândirea tradiţională orientală a unei importante părţi a populaţiei care a poposit şi trăit în această aşezare de la periferia de vest a Daciei”, spunea Octavian Floca, in 1968.

   In acest fel, biserica din Densus are origini clare nord-africane si incepem sa intelegem si etimologia numelui de Decebal, cu care atat ne mandrim. In lumina acestor descoperiri ale istoricilor români, inscriptiile „DECEBALVS şi PER SCORILO” trebuie reinterpretate. Terminatia latina a numelui ne arata ca vasul de bucatarie a fost lucrat in perioada romana, foarte probabil de catre un maur/numid, DECE-BAAL, dar in folosul unui autohton, Scorilo, din care cauza nu mai apare sufixul latin „US”. Este adevarat ca traducerea actuala din latina a lui „per” este „de”, dar nu putem sa certificam asta şi pentru sec.I-II d.Cr., mai ales cand vorbim despre ne-latini, asezati intr-o tara straina de latinitatea romana. In plus, cele doua inscriptii de pe vasul de ceramica sunt ca doua marci independente, o relatie intre ele fiind pur speculativa.

   Sa spunem si ca numizii au luat de la fenicieni, pe filiera cartagineza, arta ceramicii si astfel vom avea o imagine completa. Fiind vorba despre un vas mare, cel mai probabil el a fost importat, schimburile comerciale dintre cele doua zone fiind de notorietate, inca din sec. V i.Cr.

Niciun comentariu